מה למדתי השבוע בהולנד – צעצועים

שאנחנו לא צריכים לקנות צעצועים לחצר

מאה מטר מהבית שלנו יש גינת משחקים די גדולה ומאוד פופולארית. הנכנס אליה יוכל להבחין מיד בדבר אחד בולט במיוחד: תנועה. זה מקום מלא תנועה. ילדים על אופניים, פעוטות על בימבות, ילדות על סקייטבורדים וילדים על קורקינטים. נראה שכל מי שמתחת לגובה מטר וחצי מתנייד על גלגלים.

15732466775_2c82624cde_o
אם כבר בקור, אז שיהיה בתנועה.

מעניין, חשבתי לעצמי. כל ההורים פה נורא משקיענים ולכולם יש בטח חצר גדולה או מחסן או חדר ייעודי לכל הצעצועים האלה. ולא רק זה – הם גם סוחבים את כל הקורקינטים ותלתי האופן והבימבות האלה כשהם יוצאים החוצה.

מיד חשתי את עצמנו מקופחות וכבר תכננתי לעלעל בקטלוגים של איקאה כדי למצוא פתרונות אחסון בדירה הקטנה שלנו למשהו-על-גלגלים שארכוש ל – ד׳, שתשתלב בתנועה גם היא.

אבל אז שמתי לב למכולה הצבעונית שעומדת תמיד באחת הפינות של הגינה. ילדים והורים עלו וירדו במדרגות אליה, מחליפים כרטיסים כחולים קטנים במשהו-על-גלגלים. כי פה, אתם מבינים, יש גישה קצת אחרת לפתרונות אחסון. הווה אומר – למה לקנות (ולאחסן) כשאפשר פשוט לשאול.

15112507154_39ab9d7f25_o
הכרטיסים על שם הילדים, ולא ההורים, מה שמעודד אותם ללכת להחליף בעצמם.

המכולה הצבעונית המופלאה היא שלוחה של Haagse Hopjes, יוזמה להשאלת משחקי חצר. כל מה שצריך לעשות זה לפתוח כרטיס במקום, בחינם, ולהציג אותו בכל פעם שרוצים לשאול משהו. הילדים יכולים לשחק בתחומי הגינה, להחזיר ולהחליף למשחק אחר בכל זמן שירצו.

15695827620_f73cb6dcaa_o
ד׳ והאוטו האהוב עליה. בסוף היא תבין שהוא לא רק שלה.

שאנחנו לא צריכים לקנות צעצועים לבית

אנחנו אוהבים ספריות, כזכור. ובעיקר אנחנו אוהבים את הרעיון של ספרייה – לא חייבים לקנות (בייחוד משהו עם זמן שימוש קצר), אפשר לשאול ולהחזיר. אז אם יש ספרייה לספרים, למה לא לצעצועים?

ובכן, יש. היא נקראת speel-o-theek (על משקל bibliotheek=ספרייה). מין שילוב של מחסן וחנות צעצועים, מופעל על ידי מתנדבות ופתוח פעם בשבוע. העיקרון הוא כזה: תמורת כ – 20 יורו בשנה אנחנו זכאים לשאול בכל פעם צעצוע קטן אחד (פאזל, משחק קופסה, דומינו, משחקי קלפים) וצעצוע גדול אחד (לגו, קוביות, מסלול מכוניות, רכבת, בית בובות או אפילו אופניים, בימבות וקורקינטים) לשלושה שבועות. הצעצועים יקרים, מאיכות מעולה, וניכר שנבחרו בקפידה. אפשר גם לשכור ציוד למסיבות, למשל: טרמפולינות, משחקי חצר או הפעלות לקבוצה.

12590005453_ae60a62eb5_o
צעצועים קטנים. (לכל אחד מספר סידורי, כולל פירוט של כל החלקים)

הילדה רוצה פתאום פסי רכבת שיתפסו לנו חצי חדר? אין בעיה! רוצה קסילופון שעושה המון רעש? בית בובות שנראה ממש מכוער? לגו נורא יקר? אין בעיה, אין בעיה, אין בעיה.

15113071443_05913b80d8_o
תופס חצי חדר, זה.

אנחנו משוחררים משיקולי מקום, עלות, אסתטיקה או הבאסה של לקנות משהו ואז לראות אותה מאבדת בו עניין אחרי שבועיים.

ד׳ משוחררת מהלחץ של להחליט שזה-מה-שאת-באמת-רוצה-את-חייבת-להיות-בטוחה, ויכולה להתנסות בהמון המון סוגים שונים של משחקים ולקבל, בפועל, שני צעצועים חדשים כל שלושה שבועות.

ובעיקר, כולנו לומדים להשתחרר מהתפיסה הזאת שכדי ליהנות מדברים צריך לרכוש בעלות עליהם.

14968054729_944ee7461d_o
בדרך לעוד לקוח מרוצה (הכל להחזרה, כולל הטרקטור)

שהזדמנויות לקניית צעצועים יד שנייה נמצאות מעבר לפינה

מילולית, מעבר לפינה.

זה חלון. בבית פרטי של מישהו. שפשוט תלה מודעה למכירת הצעצועים בתמונה.
מישהו פשוט הניח כמה צעצועים ליד החלון בבית שלו ותלה מודעה למכירה (+מחירים).

(ואף מילה על זה שהיום הוא ה – 5 בדצמבר, מועד בואו של סינטרקלאס וקרוב לוודאי היום בו מקבלים הילדים ההולנדים את מלאי הצעצועים השנתי שלהם. אבל על זה בפעם אחרת.)

נתראה בשבוע הבא!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close