לוח השראה, או: איך גם אני נפלתי בטרנד

לוח השראה

לפני כמה שנים צפיתי בסרטון יוטיוב של מישהי שאני מאוד מעריכה ובדיוק משום שאני מעריכה את האישה הזאת, לא עצרתי את הסרטון בשנייה שהיא התחילה לדבר על vision board [הקישור מוביל לכתבה במגזין את, אבל נותן הסבר די ברור של מה זה בדיוק, למי שלא יודעת].

את רעיון ה vision board (או לוח השראה) הכרתי כבר קודם. בעיקרון, מדובר בייצוג ויזואלי של מטרות, שאיפות, ערכים, או משימות שאת רוצה להשיג ברבעון/שנה/עשור הקרוב. זה טרנד שתמיד ביטלתי בזלזול, הרי מה לי ולקולאז׳ים צבעוניים – חשבתי – זה כמו התפריטים האלה במסעדות סיניות עם תמונות של המנות, ואני לא צריכה תפריט מאויר של המטרות שלי בחיים, תודה.

אבל בזמן שההיא ביוטיוב סיפרה מה נמצא על לוח ההשראה שלה ואני שקלתי מתי זה הזמן הכי טוב לגלגל עיניים, צצו אצלי מיד כמה דברים שהייתי רוצה לשים על הלוח שלי. לא הייתי צריכה לחשוב על זה בכלל, הם הפציצו אותי ככה (בום!) (בום!) (בום!). נהדר! אני אלופה בזה! טפחתי לעצמי על השכם. הרי לא הייתי צריכה לחפור עמוק כדי לגלות מה הדברים אותם אני רוצה להשיג בשנה הקרובה, לכן אין לי צורך בייצוג ויזואלי שלהם. הנה, הם פה, אני זוכרת אותם.

אבל לא באמת זכרתי אותם. עובדה שבשנתיים שעברו לא קמתי כל בוקר ועשיתי לפחות דבר אחד שיקרב אותי להשיג את הדברים האלה. אז אולי אם אראה אותם כל יום אתחיל את היום עם מטרה ברורה ותשוקה ורצון. אולי היכולת לראות את הדימויים האלה, לראות את עצמי בהם, אולי גם זו הכוונה מאחורי האימרה המפורסמת You can't be what you can't see


בפוסט הקודם הבטחתי לפרט קצת יותר על איך בניתי vision board לשנת 2020, אבל לפני הכל, קרדיט: התבססתי על שיטה/מצגת/הרצאה של אישה בשם Erica van Engel. אין לי ספק שיש המון שיטות דומות שמבוססות על עקרונות דומים, והן וודאי טובות לא פחות, אבל יצא שהמצגת שלה התגלגלה לידיי ולידי ה- accountability buddy שלי, אז השתמשתי בשיטה הזאת.

אַחְרָיוּתִיּוּת (כן, ככה אומרות accountability בעברית)

רגע, מה זה accountability buddy? ובכן, הוא.היא יכול.ה להיות הרבה דברים, אבל במקרה הספציפי שלי מדובר ב – י׳, מישהי שהכרתי בנסיבות מקצועיות והיא הציעה שניפגש, נכין לעצמנו (כל אחת בנפרד) את ה vision board, נחלוק אותו אחת עם השנייה, ואז נקיים פגישות אחת לכמה זמן, בהן אנחנו מעדכנות את ההתקדמות שלנו. הרעיון הוא שהצורך לתת דין וחשבון למישהי חיצונית ידרבן לפעולה, וגם יאפשר זיהוי תבניות של דברים שלא עובדים, דיון באפשרויות לשיפור וכו׳.

בניית אסטרטגיה

בניגוד לבום! בום! בום! של הדברים שצצו אצלי בפעם הראשונה שחשבתי על לוח השראה, הפעם עשיתי את זה בצורה מסודרת.

[שלב 1] התחלתי מלענות על סדרה של שאלות לגבי השנה שחלפה: הדברים הטובים שקרו, הסיבות לכך שהם קרו, דברים שהייתי משנה או משפרת. זה נשמע ניו אייג׳י אבל השאלות ממוקדות בדברים ספציפיים, מדידים, מוחשיים.

[שלב 2] ואז נכנסתי לעובי הקורה. לפי השיטה של van Engel, נדרשתי להתבונן על שבעה תחומים בחיים שלי ולתאר איך הם היו נראים במצבם האידיאלי (10 בסולם של 10). התחומים הם:

  1. עבודה
  2. פיננסים
  3. בריאות
  4. התפתחות אישית
  5. משפחה וקשרים אישיים
  6. תרומה לקהילה
  7. פנאי וכיף

[שלב 3] דירגתי מה המצב הנוכחי של כל תחום (שוב, מסולם של 1 עד 10) . אם הייתי ספקנית לגבי השלב הקודם (כי מה זה בכלל תיאור אידיאלי של איך הבריאות שלי תיראה בדירוג 10?) הספקנות הזאת התפוגגה כששמתי לב שקל לי יותר לדרג את המצב הנוכחי כשיש לי רעיון בראש מהו המצב *האידאלי*. היה לי קל יותר להעריך כמה אני רחוקה מהמקום בו אני רוצה להיות.

כשהגעתי ל[שלב 4] כבר הבנתי איך כל שלב נבנה על קודמו, והשהיתי את השיפוטיות הטבעית שלי. פשוט עניתי על השאלות. בשלב הזה נתבקשתי להגדיר מטרה (לעתיד הקרוב, לשנה הקרובה) לכל אחד משבעת התחומים.

[שלב 5] הוא השלב בו אני אמורה לבנות את ה vision board, שבשיטה הזאת נקרא בכלל goal board. אבל לי עזר לקפוץ קודם ל –

[שלב 8] בו הגדרתי לכל אחת מהמטרות 3 פעולות שאני צריכה לעשות כדי להשיג אותן. הפעולות האלה יכולות להיות כלליות ורחבות, או דווקא מאוד ספציפיות ולינאריות – נניח, שלוש הפעולות הראשונות שיש לעשות כדי להתחיל לקדם את המטרה.

ולתכלס

קשה להסביר את הדברים בלי לתת דוגמאות, אך מעצם אופיין של מטרות כאלה, קשה לתת דוגמאות בלי לחשוף דברים אישיים. ובכל זאת, אחשוף פה חלק מהן, גם לצורך הדגמה והבהרה, וגם לצורך מתן דין וחשבון. הנה, עכשיו אתן ואתם גם קצת ה- accountability buddies שלי.

  • עבודה – בשנה הקרובה אני רוצה להתמקד במודל העסקי החדש שעבדתי עליו, להשיג עוד לקוחות, להמשיך להתמקצע. פעולות ראשוניות:
    1. מיתוג חדש
    2. הכנת רשימת לקוחות פוטנציאליים
    3. נטוורקינג, יצירת קשרים ופנייה ישירה ללקוחות
  • בריאות – לבנות הרגלים בריאים של פעילות גופנית, לצרוך פחות מוצרים מהחי. פעולות כלליות:
    1. חוק היום השני (הסבר בהמשך!)
    2. התחלת תוכנית ריצה
    3. בחירה מודעת יומיומית בתחליפים לחלב, גבינות וביצים.
  • התפתחות אישית – פיתוח מיומנויות כתיבה. פעולות כלליות:
    1. הצטרפות לקבוצת כתיבה
    2. כתיבה יומיומית (אפילו קצרה)
    3. פרסום פוסט שבועי (אם תהיתן מה אני עושה פה)
  • פנאי וכיף – לפנות זמן לקריאה כל יום.

טיפים, שיטות ואפליקציות

עיניכן הרואות, מדובר במטרות ופעולות שונות אחת מהשנייה בגודל, בהיקף, בקושי, בדרכי היישום ובמדידת הצלחה. בחלק מהן מעורבים אנשים אחרים, שותפים לדרך או נותני שירותים (כמו בנושא המיתוג לעסק, שכמעט מוכן), חלק מהן מצריכות פעולה אחת ראשונית, גם אם מפחידה (כמו הצטרפות לקבוצת כתיבה), ולגבי חלק מהן הצלחה לא נמדדת בפעולה אחת, אלא בסך כל הפעולות: האם הצלחתי לקרוא כל יום? לכתוב כל יום? לפרסם פעם בשבוע? לצורך מדד ועזרה במטרות כאלה, שעיקרן אימוץ הרגלים והתמדה, אני נעזרת באפליקציה הזאת (יש אחת מוצלחת יותר, לאייפון) שמאפשרת לי לסמן כל יום אם עשיתי את <השלימי את החסר> או לא. זהו. לפעמים לא יוצא לי לקרוא כל יום. או לכתוב כל יום. אבל כל עוד אסתכל בסוף החודש על האפליקציה ואראה שעשיתי יותר ממה שלא עשיתי, שאראה מגמת התמדה – דיינו.

לאחרונה שמעתי על חוק היום השני, ומיד החלטתי לאמץ אותו כדרך לנסות להתמיד בפעילות גופנית. הרעיון הוא פשוט: אסור לעבור יומיים בלי פעילות גופנית כלשהי. כלומר, אם אתמול התאמנתי – הכל בסדר. אני יכולה להתאמן גם היום, או שלא. אבל אם אתמול לא התאמנתי – אז אני חייבת (לפי החוקים!) למצוא זמן לעשות משהו, כל דבר, שיכול להיחשב כפעילות גופנית. זה יכול להיות טיול ארוך במיוחד עם הכלב, בקצב קצת יותר מהיר. זה יכול להיות רבע שעה מול סרטון התעמלות ביוטיוב, זה יכול להיות למשל החלטה לקחת את האופניים, או ללכת ברגל לסידורים במקום לנהוג. וזה גם יכול להיות אימון של ממש. אבל הרעיון הוא להישאר פעילה לפחות פעם ביומיים.

Goal Board

ומה לגבי הלוח? אחרי שהכנתי רשימת מטרות ורשימת פעולות ראשוניות או כלליות לכל מטרה, התחלתי לחפש תמונות שמתאימות או מייצגות כל אחת מהן. את הקולאז׳ שיוצרים אמורים לתלות במקום גלוי לעין, שנוכל לראות אותו כל יום. המקום והפורמט תלויים באיך כל אחת מאיתנו מעבדת מידע וגם בסביבה העבודה/מחייה שלה. י׳, ה- buddy שלי, בחרה להדפיס ולמסגר את הקולאז׳ שיצרה, ולתלות במשרד שלה מעל שולחן העבודה. אני בחרתי דווקא להפוך את התמונה לשומר מסך של האייפד (שמשמש אותי בעיקר לעבודה). הנה לוח המטרות שלי לשנת 2020:

Happier and Better

ואסיים בציטוט והמלצה:

We might yet share a way of thinking about ourselves that is more important than all those differences. We are all, when it comes down to it, frightened children who want to be happier and better

Stephen Fry, 7 deadly sins, episode 1

הציטוט לקוח מתוך הפרק הראשון בפודקאסט החדש של סטיבן פריי, המוקדש כולו לשבעת החטאים. מומלץ בחום.

3 תגובות על “לוח השראה, או: איך גם אני נפלתי בטרנד

  1. תודה על הפירוט! מצד אחד אני חושבת שגם אני רוצה להיות טובה לעצמי בכל מיני דברים. מצד שני, אני רוצה לשבת על הספה ולהספיק להשתפר כל הזמן. אבל אפשר בכל זאת קישור להרצאה/סיכום/סרטון טד של האריקה הזאת?

    1. כן, אני מודה שזה מעייף לרצות להשתפר כל הזמן, ועוד יותר מעייף גם לעשות משהו בקשר לזה 🙁 לגבי ההרצאה של אריקה – אני ראיתי אותה באירוע ולא מצאתי אונליין את הדברים שהיא דיברה עליהם. אם תכתבי לי למייל northseahummus בג׳ימייל אשמח לשלוח לך את החומר שיש לי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close